Údaje v letáku Sociálnej poisťovne sú skresľujúce a nesprávne

21.12.2012 Bratislava

Bratislava 21. decembra (TASR) - Údaje uvedené v letáku Sociálnej poisťovne (SP) "Ako ďalej v dôchodkovom sporení" sú skresľujúce a nesprávne.

"Prvý a druhý pilier si nemajú navzájom konkurovať, ale dopĺňať sa, preto takéto skresľujúce informácie považujeme za škodlivé," konštatoval pre TASR podpredseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) Jozef Paška.

Vysvetlil, že súčasná hodnota majetku vo fondoch nie je nižšia ako hodnota odvedených príspevkov. Autor letáku podľa asociácie pravdepodobne neodrátal objem príspevkov, ktoré sa vrátili do Sociálnej poisťovne počas prvých dvoch otvorení systému, rovnako ako aj výplaty pozostalým.

Podľa ADSS sa zamlčuje fakt, že poisťovňa vytvára aj bez vplyvu druhého piliera deficit vo výške približne 900 miliónov eur, čo predstavuje asi 20 percent z celkového objemu vyplácaných dôchodkov, na ktoré si už dnes štát musí požičať alebo ich pokryť z iných zdrojov. Porovnávať valorizáciu dôchodkov so zhodnotením úspor vo fondoch je preto nenáležité.

Asociácia dodáva, že výnosy fondov spravovaných dôchodkovými správcovskými spoločnosťami v priemere zodpovedajú úrovni inflácie Európskej menovej únie. "To, že je na Slovensku vyššia inflácia, nedokážeme ovplyvniť. Veríme však, že v dlhodobom horizonte budú výnosy presahovať infláciu," dodal Paška s tým, že súčasné výnosy odrážajú situáciu na finančných trhoch a legislatívne podmienky, v ktorých fondy fungujú.
 

Vyberte región